Menu Toggle

Gehonoreerde aanvragen

Voor het Richard Hoogland Fonds staat het welzijn van ouderen in Utrecht op één. Daarom stelt het Richard Hoogland Fonds geld beschikbaar voor projecten en initiatieven die eenzaamheid voorkomen en bestrijden, kwetsbaarheid verminderen en zelfredzaamheid van ouderen in Utrecht vergroten. We zetten inspirerende plannen om in concrete activiteiten. Hiervoor werken we met veel zorg samen met maatschappelijke organisaties, bedrijven, professionals en vrijwilligers.

Door het Richard Hoogland Fonds werden onderstaande projecten en instellingen financieel ondersteund. Bekijk hier een overzicht van alle organisaties die we financieel hebben ondersteund.

Achter de Geraniums

Stichting Achter de Geraniums zet verhalen eenzame ouderen op beeld

Juni 2022

Team Achter de Geraniums, “gewoon” een groep gemotiveerde vriendinnen, won in 2020 de Richard Hoogland Prijs voor initiatieven die eenzaamheid onder ouderen bestrijden. Dit doen ze door een videoportret te maken van de hobby’s of passies van ouderen. De video’s worden voornamelijk gemaakt door studenten, op deze manier brengt de stichting jong en oud samen.

Lees verder..
Richard Hoogland Fonds

Verhalen lezen, verhalen delen: samenlezen met ouderen

Mei 2022

Sinds kort organiseert Stichting Culturele Apotheek met steun van het Richard Hooglandfonds op verschillende locaties in Utrecht en Houten samenleesgroepen. Deelnemers lezen er gedurende een uur samen en hardop literaire teksten: romanfragmenten, verhalen en gedichten. In een samenleesgroep gaat het samen genieten van verhalen en gedichten hand in hand met het uitwisselen van persoonlijke ervaringen. En dat levert prachtige gesprekken op. De samenleesgroep heeft zoveel mogelijk een open karakter, iedereen kan aanschuiven en er is geen voorbereiding nodig. 

Lees verder..
Richard Hoogland Fonds

Eindelijk genieten van de Gouwe Ouwe-concerten

April 2022

Gouwe Ouwe is een ouderwets gezellige middag of avond en komt uit de koker van Stichting De Tijdmachine. Contact staat centraal. Buurtbewoners, familie, vrienden; iedereen is welkom! Huisband De Tijdmachinisten speelt live de grootste hits; van Elvis Presley tot Wim Sonneveld. Nostalgie gegarandeerd!

Lees verder..
Richard Hoogland Fonds

Digitale Buddies, nu ook in de Zorg!

April 2022

Wat zijn we blij dat ons bestaande programma Digitale Buddies nu ook toepasbaar blijkt binnen de zorg! De kerningrediënten van Digitale Buddies zijn bijzondere ontmoetingen tussen jong en oud, oprecht contact en het vergroten van digitale vaardigheden. Dat gunt de GeluksBV aan alle Utrechtse ouderen. 

Lees verder..
Richard Hoogland Fonds

Het kan weer! Utrechtse ouderen naar het theater

Maart 2022

Na ruim anderhalf jaar theaterdroogte, reden: corona, is Vier het Leven afgelopen najaar weer voorzichtig begonnen met haar theateractiviteiten voor ouderen. In het najaar van 2021 vonden maarliefst 24 voorstellingen plaats in Utrecht – Vleuten – De Meern. Met succes. De belangstelling bleek groot. Ouderen hebben het theater gemist. 

Lees verder..
Duofiets. Richard Hoogland Fonds

Vrienden van Abrona laat ouderen weer fietsen

Februari 2022

Corona had en heeft veel invloed op de bewegingsvrijheid van mensen. Dat geldt ook voor de cliënten van Abrona, een organisatie die dienstverlening biedt aan mensen met een verstandelijke beperking. Via het project Fietsen maakt je blij! zijn een aantal elektrische duofietsen aangeschaft die maken dat bewoners makkelijker naar buiten kunnen. Al fietsend wordt ook het bewegen gestimuleerd en zodoende gewerkt aan het verbeteren van de conditie.

Lees verder..
Richard Hoogland Fonds

Voorleessessies van BedtimeStories voor een sneller herstel geriatrische patiënten Diakonessenhuis

December 2021

De afgelopen maanden was Stichting BedtimeStories actief met een project in het Diakonessenhuis. Aan de hand van voorleessessies werden aangename momenten gecreëerd, met name op de geriatrische afdelingen van het ziekenhuis, om zo een positieve bijdrage te leveren aan het ziekteproces en herstel van patiënten.

Lees verder..

Alzheimer Nederland maakt van Utrecht een dementievriendelijke gemeente

November 2021

Afgelopen dinsdag 21 september 2021 was het Wereld Alzheimer Dag. Op deze dag wordt er door vrijwilligers van Alzheimer Nederland extra aandacht gevraagd voor dementie. In Utrecht werd op deze dinsdag het startschot gegeven voor het meerjarenproject Utrecht Dementievriendelijke Gemeente

Lees verder..

Via OuderMaatje gezellig samen oud worden

Oktober 2021

Het OuderMaatje is een uitje voor ouderen die nieuwe mensen willen leren kennen. Een gezellige middag gericht op het maken van nieuwe contacten met leeftijdsgenoten. De uitjes bieden de mogelijkheid voor ouderen om elkaar beter te leren kennen en wellicht iemand te ontmoeten die dezelfde interesse of hobby heeft.

Lees verder..
gouden koets in actie

Gouden Koets laat ouderen toeren door Transwijk

September 2021

Sinds september 2020 rijdt de Gouden Koets rond in Transwijk, een wijk in het zuidwesten van Utrecht. Een elektrische versie van de koninklijke gouden koets moet eenzame ouderen en zij die slecht ter been zijn een uitje buiten de deur bieden. Het idee komt van stichting Gouden Dagen, een organisatie die zich inzet om eenzaamheid onder ouderen tegen te gaan.

Lees verder..
VisiteClowns spelen mondharmonica met een bewoner

VisiteClowns op bezoek in belevingswereld van mensen met dementie

Augustus 2021

Op uitnodiging van een zorginstelling of familie gaan twee professionele clowns van Stichting VisiteClowns op visite. Tijdens een bezoek staan contact, aandacht en humor centraal.

Lees verder..

Zin in Utrecht maakt onoplosbare eenzaamheid dragelijk

Juli 2021

Met de focus op existentiële en emotionele eenzaamheid heeft Zin in Utrecht een geheel eigen en aanvullende aanpak binnen het Utrechtse landschap van ouderenzorg.

Lees verder..

Bewoners verzorgingshuizen ontvangen persoonlijke post van Piet en Gé van de PTT

Juni 2021

Met het project Post! blazen Robbert Recourt en Joost de Venster van Stichting Sunshine Society het persoonlijke kaartje een nieuw leven in, maar wel in combinatie met moderne middelen.

Lees verder..

Samen groen doen met vrijwilligers van Present Utrecht

Mei 2021

Op zaterdag 24 april organiseerde Present Utrecht de eerste uit een reeks Sociaal Tuinieren Wijkdagen. Dit zijn actiedagen waarbij groepen vrijwilligers tuinen opknappen van kwetsbare bewoners en deze duurzaam, biodivers en onderhoudsarm beplanten.

Lees verder..

Maatjes van senior&student laten ouderen niet alleen thuis zitten

April 2021

Stichting senior&student is in mei 2014 in het leven geroepen om senioren te ondersteunen in het onafhankelijk en gelukkig ouder worden. De stichting koppelt senioren aan een veelzijdige, energieke en betrouwbare hulp: een student.

Lees verder..

Team Achter de Geraniums, Stichting Sunshine Society en Zin in Utrecht winnen Richard Hoogland Prijs 2021

Maart 2021

Team Achter de Geraniums, Stichting Sunshine Society en Zin in Utrecht zijn de winnaars van de Richard Hoogland Prijs 2021. De jury koos deze drie initiatieven uit tientallen inzendingen. De initiatieven zijn erop gericht om sociaal isolement van Utrechtse ouderen tijdens de corona tijd tegen te gaan.

Lees verder..

Thuisbus Woerden laat ouderen in coronatijd samenkomen

November 2020

Scootmobieltochtjes, klapstoelgesprekken en Thuisbusbingo’s. Stichting Thuishuis Woerden keek in de corona-periode wat nog wél mogelijk was. Dat bleek een heleboel.

Lees verder..
Seniorencollege bij televisiezender ONS

Seniorencollege van Stichting Oud Geleerd Jong Gedaan nu ook op televisie

Augustus 2020

Na colleges door het hele land én online is het Seniorencollege van Stichting Jong Geleerd Oud Gedaan vanaf 28 augustus ook te zien op televisie.

Lees verder..

Sneller herstel coronapatiënten door Virtual Reality

Juli 2020

Nederlandse fysiotherapeuten zijn gestart met de inzet van het Virtual Reality-programma FitterVandaagVR van SyncVR voor de revalidatie van coronapatiënten.

Lees verder..
Kunstwerkboek van AxionContinu voor ouderen in Utrecht

Utrechts Kunstwerkboek voor ouderen in woonzorgcentra

Juni 2020

550 Utrechtse ouderen krijgen binnenkort een leuke verrassing: het Kunstwerkboek. Het Kunstwerkboek is een initiatief van AxionContinu.

Lees verder..

Extra aandacht voor ouderen tijdens coronacrisis

Juni 2020

In de meest recente beoordelingsronde besteedde het Richard Hoogland Fonds extra aandacht aan organisaties die met hun projecten extra aandacht aan ouderen geven tijdens de coronacrisis. Onder hen Stichting BedtimeStories, UtrechtCares en Serve The City Utrecht.

Lees verder..

MemoryLane verbindt ouderen digitaal tijdens de coronacrisis

April 2020

De MemoryLane maakt het mogelijk om ouderen met een klein netwerk of een netwerk op afstand digitaal te verbinden met familie of mantelzorgers. Deze voor (analoge) ouderen ontwikkelde tablet ziet eruit als een digitaal fotolijstje.

Lees verder..
utrechts stadsdichtersgilde eenzame uitvaarten

Tot het eind tegen de eenzaamheid

Februari 2020

Als na het overlijden van een inwoner van Utrecht zich geen familie of bekenden melden, wordt door het Utrechts Stadsdichtersgilde een Eenzame Uitvaart geregeld.

Lees verder..
Medische start-up SyncVR met pilot in het Diakonessenhuis

SyncVR werkt aan sneller herstel ouderen

Januari 2020

Op de afdeling Ouderengeneeskunde van het Diakonessenhuis wordt, in samenwerking met medische start-up SyncVR, onderzocht of ouderen met een Virtual Reality-bril langer op een hometrainer fietsen.

Lees verder..
Omapost

Omapost koppelt jong aan oud met activiteiten in Utrecht

December 2019

Een middagje zeefdrukken, de geschiedenis van de Riverenwijk ontdekken of een 3-gangendiner met Oud-Hollandse ingrediënten gekookt door een jonge chef. Zomaar een greep uit de activiteiten die Omapost de afgelopen maanden in Utrecht heeft georganiseerd.

Lees verder..

Zorg- en Wooncentrum De Haven creëert met de Beleeftuin veilige buitenomgeving voor bewoners

November 2019

Het project van Zorg- en Wooncentrum De Haven met als naam de Beleeftuin heeft als doel om een veilige buitenomgeving te creëren voor de bewoners. Buitenlucht en buiten zijn is namelijk van essentieel belang voor een gezond leven.

Lees verder..

Aan de slag met instrumenten en computers

Oktober 2019

Het Grijze Koppen Orkest van Stichting AxionContinu en Start Samen van KlikStart zagen de voorbije maanden hun aanvraag gehonoreerd worden. Samen iets doen, muzikaal of digitaal, staat centraal in beide projecten.

Lees verder..
Medische start-up SyncVR met pilot in het Diakonessenhuis

Zintuigen gemeenschappelijke deler in nieuwe ronde honoreringen

Augustus 2019

De projecten van SyncVR, Stichting Happy Motion en Huize Het Oosten hebben met respectievelijk aandacht voor zien, horen en voelen een mooie gemeenschappelijke deler: de zintuigen.

Lees verder..

Gehonoreerde projecten brengen ouderen samen

Juli 2019

Aanvragen van drie verschillende organisaties ontvangen deze maand een bijdrage van het Richard Hoogland Fonds: projecten van Stichting VanHarte, Stichting Senior&Student en Stichting Thuishuis Woerden.

Lees verder..

Sharing Stories verbindt ouderen via bijzondere spelvorm

Juni 2019

Gerdi Keeler en Willem Brouwer van Centrum Sociaal Vitaal wonnen in januari 2019 met Sharing Stories de Richard Hoogland Prijs 2019. Ouderen die zich eenzaam voelen krijgen via de bijzonder spelvorm op speelse wijze de gelegenheid om positieve ervaringen van hun leven met anderen te delen.

Lees verder..
V.l.n.r.: Elke Uijtewaal & Wilbert van de Kamp (beiden Omapost), Wim Verkerk (voorzitter Richard Hoogland Fonds), Maarten van Ooijen (wethouder maatschappelijke ondersteuning Gemeente Utrecht), Gerdi Keeler & Willem Brouwer (Sharing Stories)

Omapost en Sharing Stories winnen Richard Hoogland Prijs 2019

Januari 2019

Omapost en Sharing Stories zijn de winnaars van de Richard Hoogland Prijs 2019. De jury koos deze twee initiatieven om de Utrechtse ouderen actief bij de samenleving te blijven betrekken uit 39 inzendingen.

Lees verder..

Ga toch fietsen!

Juli 2018

Woensdag 11 juli werden de duo- en rolstoelfiets van Huize Het Oosten feestelijk in gebruik genomen. Bestuurder Mart van de Lisdonk fietste samen met een vrijwilliger door een prachtig lint en maakten, onder luid applaus, het eerste officiële ritje op de duo-fiets.

Lees verder..

Denkkracht Utrecht denkt mee over ouderenzorg

April 2018

Op vrijdagavond 6 april was Denkkracht Utrecht te gast in de Tuindorpkerk om mee te denken met het Richard Hoogland Fonds. De avond werd afgetrapt aan de hand van de huiswerkopdracht, waarin de deelnemers toelichten hoe volgens hen het verzorgingstehuis van de toekomst er uit moet zien. Er kwamen verschillende leuke ideeën aan bod, van robotisering in de zorg tot aan gemengde woonvormen.

Lees verder..
kerstdiner nationaal ouderenfonds

Kerstdiner Nationaal Ouderenfonds brengt ouderen samen rond feestdagen

December 2017

Vele ouderen zijn met Kerst alleen. Ruim 5.000 ouderen krijgen daarom een Kerstdiner aangeboden door het Nationaal Ouderenfonds.

Lees verder..

Conferentie ‘Ouderen, wat houdt ze bezig?’

Mei 2017

Ouderen wonen tegenwoordig langer zelfstandig, indien nodig met hulp, zorg en ondersteuning. Gemeenten zijn verantwoordelijk om, samen met uitvoerende instanties, invulling te geven aan het beleid dat daarin voorziet. Doorgaans beperkt zich dat tot vooral praktische zorg en ondersteuning, terwijl juist bij ouderen meer behoefte kan ontstaan aan een diepgaand gesprek, tijd en aandacht voor hun levensvragen of hun zoektocht naar de zin van het leven.

Lees verder..