Menu Toggle

Verbeelden en verbinden in Utrecht

Utrecht in Dialoog brengt stadgenoten met elkaar in gesprek die elkaar niet vanzelf tegenkomen voor verrassende ontmoetingen en nieuwe inzichten. Ze gebruiken hierbij de methodiek van de waarderende dialoog. Zo dragen ze bij aan het verminderen van eenzaamheid en polarisatie, en bouwen ze aan sterke gemeenschappen. 

Met het project Verbeelden en Verbinden richt Utrecht in Dialoog zich op ouderen die nog thuis wonen en op zoek zijn naar betekenisvolle sociale contacten en zingeving. Tijdens een reeks van 5 bijeenkomsten komen ze bij elkaar en onderzoeken ze samen al pratend, tekenend, schrijvend of spelend verschillende thema’s in hun leven.

Jorinde Luyts, coördinator van de Stichting: “Dankzij de bijdrage van het Richard Hoogland Fonds hebben we samen met verschillende makers deze dialoogreeks ontwikkeld. Met de waarderende dialoog als basis worden kunst en verbeelding ingezet om het gesprek te verrijken.”

Middels deze culturele interventie worden ouderen uitgedaagd op een andere manier dan alleen via gesproken taal na te denken over het thema. Dit opent het hart en de geest, draagt bij aan meer verdieping, zingeving en verbinding! De eerste creatieve dialoogreeks was een groot succes! Gesterkt door een team van dialoogbegeleiders en makers zijn we aan de slag gegaan in ZIMIHC Theater Wittevrouwen in de wijk Noordoost Utrecht.

Deelnemer van de reeks: “Wat is het fijn om écht in gesprek te zijn, terwijl je ook nog lekker bezig kunt zijn. Ik vind het zo prettig dat ik hier gewoon lopend naar toe kan en toch nog nieuwe mensen leer kennen.”

We zijn met een fijne groep in gesprek gegaan over thema’s die linken aan ‘ontmoeting en contact in de wijk’. Zo hebben we onder andere stilgestaan bij het belang van een goede buur, omgaan met meningsverschillen en ruimte delen. Aan het einde van de reeks hebben de deelnemers aangegeven elkaar graag nog eens te zien. We hebben daarom nog een terugkombijeenkomst op de planning staan, waarbij er ook een eindproduct zal worden overhandigd waarin alle creatieve resultaten gebundeld zijn.

 

 

Op onze pagina met gehonoreerde aanvragen vindt u een overzicht van projecten en initiatieven die door het Richard Hoogland Fonds worden gesteund. Wilt u weten of uw project of initiatief in aanmerking komt voor financiële steun? Doe de QuickScan.