Menu Toggle

Richard Albertus Hoogland

Richard Albertus Hoogland | Richard Hoogland Fonds

Richard A. Hoogland met het door hem geschreven boek Kroniek van Utrecht, op 27 oktober 1978 tijdens de aanbieding van het eerste exemplaar aan burgemeester H.J.L. Vonhoff (collectie Utrechts Nieuwsblad, met toestemming van Persgroep Nederland)

Richard Albertus Hoogland werd geboren op 28 augustus 1895 in Utrecht. Hij studeerde er geneeskunde. In 1927 vestigt hij zich als huisarts in Utrecht, maar later wordt hij sociaal-geneeskundige. Van 1929 tot 1969 was hij betrokken bij de zorg voor de gereformeerde bejaarden in het tehuis voor ouden van dagen. Hij was erg geliefd bij de patiënten. Toen er voor de nieuwbouw in Tuindorp een nieuwe stichting moest worden opgericht, besloot men deze te noemen naar de populaire dokter.

Richard Hoogland was ook een goede dammer en publiceerde regelmatig over deze sport. Zijn broer Herman Hoogland werd in 1912 wereldkampioen dammen.

Richard Hoogland hield van zijn stad Utrecht en schreef in 1978 het boek Kroniek van Utrecht. Hij overleed op 30 september 1980 door een ongeval in De Bilt.