Menu Toggle

WereldResto in Utrecht

Onderstaand een mooi verslag van twee activiteiten van Resto VanHarte, mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Richard Hoogland Fonds. De WereldResto-avonden staan in het teken van het verbinden van mensen met verschillende achtergronden en het tegenaan van eenzaamheid. Het gaat dan ook niet alleen om het diner, maar juist om de ontmoeting en het kennismaken met een andere cultuur.

Eerst de eerste WereldResto in Utrecht: een Chinese avond bij Buurtcentrum Bij de Buren in Leidsche Rijn. Bij Resto VanHarte werken meerdere Chinese vrijwilligers, waaronder Hue en Wenyan. Hue werkte zijn leven lang bij een Chinees restaurant en zet zich ondanks zijn gezondheidsproblemen meerdere uren per week in voor Resto VanHarte. Wenyan is moeder van drie kinderen en wil haar kinderen graag bijbrengen dat het goed is om je in te zetten voor de ander. Wanneer school het toelaat werken zij én de kinderen mee in de keuken. Hue en Wenyan kwamen samen op het idee om in het kader van de WereldResto een Chinese avond te organiseren.

De WereldResto was een groot succes. Er was een uitverkocht diner met een zelfgemaakte quiz. De avond bracht mensen uit verschillende culturen samen. Buurtgenoten met een Nederlandse achtergrond en buurtgenoten met Chinese wortels genoten samen van een gezellig diner. De avond eindigde met prijzen, gelach en een heerlijk gemberdessert, waardoor deze avond een vrolijke, verbindende herinnering achterliet.

Een tweede activiteit betreft een betoverende Indische kookworkshop – verzorgd door Nico van Asdonk – voor het Resto VanHarte-team in 3Generatiecentrum Kanaleneiland. Het unieke Indische diner, samengesteld met onbekende gerechten in de Nederlandse keuken, werd gevolgd door Nico’s indrukwekkende theatervoorstelling, ‘Mijn oma was een njaj’. Tussen de gangen door deelde hij zijn familiegeschiedenis, verbond dit met wereldgeschiedenis en integreerde bekende muziek in het verhaal. De avond bracht herinneringen naar boven bij de gasten, die hun eigen ervaringen en familiegeschiedenissen deelden. Ondanks verschillen ontstond er een diepe verbinding door de gedeelde menselijkheid. Nico zorgde voor een persoonlijke touch door aan verschillende tafels aan te schuiven tijdens diverse liedjes. De avond was een mix van vrolijkheid en ruimte voor verdrietige herinneringen, waarbij delen ervan leidde tot erkenning en verbondenheid. Het hoogtepunt van de avond was een gezamenlijke dans, waardoor het een ontroerende en onvergetelijke ervaring werd.

Op onze pagina met gehonoreerde aanvragen vindt u een overzicht van projecten en initiatieven die door het Richard Hoogland Fonds worden gesteund. Wilt u weten of uw project of initiatief in aanmerking komt voor financiële steun? Doe de QuickScan.