Menu Toggle

Voorleessessies van BedtimeStories voor een sneller herstel geriatrische patiënten Diakonessenhuis

De afgelopen maanden was Stichting BedtimeStories actief met een project in het Diakonessenhuis. Aan de hand van voorleessessies werden aangename momenten gecreëerd, met name op de geriatrische afdelingen van het ziekenhuis, om zo een positieve bijdrage te leveren aan het ziekteproces en herstel van patiënten. In perioden dat acteurs van de stichting niet fysiek aanwezig konden of mochten zijn, vonden de literaire en interactieve voorleessessies live plaats via Facebook en YouTube.

Dit artikel is tot stand gekomen met dank aan acteur Willem Schouten, acteur in het project van BedtimeStories

“Stichting BedtimeStories was het afgelopen jaar actief op verschillende afdelingen van het Diakonessenhuis in Utrecht. Elke week een aantal uur op een andere afdeling. Afdelingen met geriatrische patiënten en soms ook wat jonger werden bezocht. Met verhalen, poëzie en muziek. De ontmoetingen van BedtimeStories met de patiënten varieerden van tien minuten tot soms wel een uur.

Alle ontmoetingen hadden in ieder geval een ding gemeen; vooraf was niet te voorspellen wat er tijdens deze ontmoetingen precies zou gaan gebeuren. En er was nog een gemene deler. De bezochte patiënten zagen in alle gevallen nu eens geen infuuspaal, bladderscan of zuurstoffles naast hun bed gereden, maar een grote rode koffer op wieltjes. Een soort schatkist met voorwerpen en verhalen uit de Nederlandse literatuur. Een koffer met verbeelding. En muziek natuurlijk.

De literatuur als aanjager en inspiratiebron voor dat contactmoment in die kleine ziekenhuiskamer. Om, al is het maar voor even, troost te vinden. Of inspiratie. Of moed. Om soms misschien even afgeleid te willen zijn. Of om gewoon even te kunnen glimlachen. Om een verhaal van Martin Bril over zijn twee puberdochters. Over een gedicht van Annie MG Schmidt over een hert op de sofa, over de twee monniken Hans en Joop in het klooster op een heuvel van Jaap Fischer, of desnoods de worstjes op de borstjes van Ria Valk of gewoon om een mooi gedicht over het Janskerkhof in Utrecht.

Net als een bloeddrukmeter is de verbeelding ook een mooi instrument. Niet ter vervanging van de realiteit. Maar samen met de realiteit. In het hier en nu.”

Literaire en interactieve voorleessessies via Facebook en YouTube

In de perioden dat acteurs niet fysiek aanwezig konden zijn, is het Diakonessenhuis gefaciliteerd middels Facebook en YouTube Live sessies waarbij de voorleesacteurs wekelijks literaire en interactieve voorleessessies gaven. Ter promotie zijn flyers verspreid aan de ziekenhuizen die zijn neergelegd op de kamers om de online voorlees sessies onder de aandacht te brengen bij de patiënten. Per uitzending keken er 5 tot 15 unieke kijkers live mee. In totaal hadden de meer dan 80 sessies 131.030 views, waarbij men zowel live kon meedoen, maar ook later kon terugkijken.

Op onze pagina met gehonoreerde aanvragen vindt u een overzicht van projecten en initiatieven die door het Richard Hoogland Fonds worden gesteund. Wilt u weten of uw project of initiatief in aanmerking komt voor financiële steun? Doe de QuickScan.