Menu Toggle

VisiteClowns op bezoek in belevingswereld van mensen met dementie

Stichting VisiteClowns is gespecialiseerd in het spelen voor mensen met dementie en mensen met een verstandelijke beperking. Op uitnodiging van een zorginstelling of familie gaan twee professionele clowns op visite. Tijdens een bezoek staan contact, aandacht en humor centraal. 

De clowns bezoeken huiskamers, komen aan bed en op verzoek ook op een verjaardag om samen met familie een belevingsvolle herinnering te maken. De visites en het daarbij behorende spel zijn op basis van improvisatie, afgestemd op de belevingswereld van de bewoner. Er wordt minimaal gebruik gemaakt van schmink, de rode neus van de VisiteClowns is het herkenningsteken voor veel mensen.

Bewoners reageren enthousiast op bezoek VisiteClowns

Ook familie is van harte welkom tijdens de visites. Veelal ziet men een onverwachte reactie, zoals de man van een bewoner beschrijft: “Ik was geroerd en vond het heel fijn en waardevol hoe mijn vrouw op het contact van de clowns reageerde. Verfijnd en afgestemd, perfect aangesloten bij haar belevingswereld.”

Ook zorginstellingen zijn ook enthousiast over het bezoek van VisiteClowns: “Mensen met dementie leven vaak in hun eigen kleine wereldje. Heel knap hoe de clowns echt even bij hen binnen kwamen. Met de inzet van mimiek, zang, beweging, geluid en humor gaven ze de bewoners een verrassend en ontroerend stuk persoonlijke aandacht, in een ontspannen huiselijke sfeer”, aldus een medewerker. De bewoners waren onder de indruk van het bezoek. “Zij gaven aan Spruit en Koos graag gauw weer te willen zien. Het was een mooie dag, dit gun ik iedereen wel.”

Op onze pagina met gehonoreerde aanvragen vindt u een overzicht van projecten en initiatieven die door het Richard Hoogland Fonds worden gesteund. Wilt u weten of uw project of initiatief in aanmerking komt voor financiële steun? Doe de QuickScan.