Nederlandse fysiotherapeuten zijn gestart met de inzet van het Virtual Reality-programma FitterVandaagVR van SyncVR voor de revalidatie van coronapatiënten. Patiënten die door coronavirus op de intensive care komen te liggen verliezen tot wel vijf procent per dag aan spiermassa. Zij gaan daardoor een maandenlang revalidatietraject in. De grootste groep coronapatiënten op de ic’s was in maart tussen de 70 en 75 jaar oud.
Door gebruik van de VR-brillen wordt dit revalidatietraject aangenamer, intensiever, en naar verwachting korter. Tegelijkertijd zijn minder contactmomenten met de fysiotherapeut benodigd. Fysiotherapiepraktijk Colli uit Utrecht is een van de eerste gebruikers van de nieuwe technologie. Reacties van de therapeuten zijn positief. Han Janssen (Fysiotherapie Gendt): “Dit is een prachtige technologische innovatie binnen de fysiotherapie. Door virtual reality wordt het revalideren een stuk leuker voor patiënten en als behandelaar is het een zeer geschikte tool om mijn patiënten te begeleiden.”
Patiënten die met de VR-bril revalideren doorlopen een dagelijks programma waarbij ze iedere dag spelenderwijs een bepaalde oefening uitvoeren. Zo doet een patiënt squats om onder voorbijvliegende kokosnoten te duiken op een tropisch eiland, of maakt grijpbewegingen om ballen uit een virtueel voetbaldoel te houden. Peter (COVID-19 patiënt): “Het gebruik van VR is iedere keer weer een hoogtepunt in m’n revalidatie. Het programma stimuleert mij enorm om te bewegen en om te ontspannen. Ballen tegenhouden in VR is mijn favoriete oefening, dan ben ik bloedfanatiek!”
Het programma wordt nu ingezet voor patiënten die van het coronavirus revalideren. De komende maanden kan de software FitterVandaagVR ook worden ingezet voor de bredere doelgroep van patiënten die moeten revalideren na een IC-opname, na een ingrijpende operatie of na een amputatie.
Het Richard Hoogland Fonds heeft financiële middelen beschikbaar gesteld voor de opstart van dit project. “De coronacrisis treft ons allemaal. Maar het zijn met name de kwetsbare ouderen die de hardste klappen krijgen. Veel van de patiënten op de intensive care behoorden tot deze groep. Zij die deze moeilijke periode van eenzaamheid en angst hebben doorstaan, wacht een zware en lange herstel periode,” zegt Wim Verkerk, voorzitter van het Richard Hoogland Fonds. “Daarom is het belangrijk dat er hulp wordt geboden. FitterVandaagVR van SyncVR speelt op een innovatieve wijze in op deze acute problematiek. Vanuit het Richard Hoogland Fonds willen we zeker nu een steuntje in de rug bieden aan dit soort belangrijke ontwikkelingen. Wij hopen daarmee een klein beetje verlichting en hoop te kunnen bieden op een voorspoedig herstel.”
Het Virtual Reality programma genaamd FitterVandaagVR is ontwikkeld door SyncVR Medical, in samenwerking met het Diakonessenhuis, Radboudumc en aangesloten fysiotherapeuten volgens de richtlijnen van het KNGF. Het Richard Hoogland Fonds gaf financiële steun.
Op onze pagina met gehonoreerde aanvragen vindt u een overzicht van projecten en initiatieven die door het Richard Hoogland Fonds worden gesteund. Wilt u weten of uw project of initiatief in aanmerking komt voor financiële steun? Doe de QuickScan.