Menu Toggle

Bewoners verzorgingshuizen ontvangen persoonlijke post van Piet en Gé van de PTT

Met het project Post! blazen Robbert Recourt en Joost de Venster van Stichting Sunshine Society het persoonlijke kaartje een nieuw leven in, maar wel in combinatie met moderne middelen. Het project was in maart 2021 één van de drie winnaars van de Richard Hoogland Prijs 2021.

Veel verzorgingshuizen sluiten hun deuren voor bezoek, zodra er binnen iemand positief op corona is getest. Daarom hebben de vrijwilligers van Stichting Sunshine Society een plan bedacht, waarbij ouderen in verzorgingshuizen op een verrassende manier in het zonnetje worden gezet. Zij krijgen een persoonlijk filmpje én daarbij behorende brievenbuspost.

Piet en Gé van de PTT

Robbert: “Onze alter ego’s ‘Piet en Gé van de PTT’ werken in een piepklein postkantoortje. In dat kleine kantoortje gaat er met alle informatie die we krijgen een wereld voor ons open en slaat onze verbeelding op hol. Wat hebben de mensen toch allemaal meegemaakt, waar komen ze vandaan en uit welke tijd komen zij?”

Vrijwilligers van Stichting Sunshine Society hebben contact met familie of activiteitenbegeleiders van verzorgingstehuizen om informatie op te halen over de persoon voor wie het filmpje wordt gemaakt. Die informatie wordt verwerkt in een korte sketch en een liedje. Vervolgens wordt het filmpje samen met een postkaart verstuurd naar degene die de persoonlijke boodschap heeft aangevraagd. Zij zorgen er op hun beurt weer voor dat de bewoner het filmpje kan zien. 

Persoonlijke rondleiding

“Het is zo fantastisch om hiervan deelgenoot te worden. Alsof wij een persoonlijke rondleiding krijgen binnen een heel persoonlijk museumpje. Ontzettend leuk om daar een filmpje van te maken en geweldig om te zien dat mensen een stuk van zichzelf herkennen in het filmpje. We zijn erg dankbaar dat wij dit mogen doen”, vult Joost aan.

Hoe worden de filmpjes ontvangen door bewoners? Kijk zelf maar:

Over de Richard Hoogland Prijs

De Richard Hoogland Prijs is een wedstrijd die erop gericht is het levensgeluk van Utrechtse ouderen te bevorderen. De prijs werd in 2021 voor de tweede keer uitgereikt en had als thema het voorkomen van sociaal isolement van Utrechtse ouderen. Voor de winnaars werd 25.000 euro aan prijzengeld beschikbaar gesteld. Naast de drie winnaars waren er ook andere mooie en waardevolle inzendingen.