Menu Toggle

Team Achter de Geraniums, Stichting Sunshine Society en Zin in Utrecht winnen Richard Hoogland Prijs 2021

Utrecht, 22 maart 2021 – Team Achter de Geraniums, Stichting Sunshine Society en Zin in Utrecht zijn de winnaars van de Richard Hoogland Prijs 2021. De jury koos deze drie initiatieven uit tientallen inzendingen. De initiatieven zijn erop gericht om sociaal isolement van Utrechtse ouderen tijdens de corona tijd tegen te gaan. Samen ontvangen de winnaars 25.000 euro om hun plannen uit te voeren. De winnaars ontvingen de prijs op maandagmiddag 22 maart virtueel uit handen van wethouder Maarten van Ooijen en Wim Verkerk, voorzitter van het Richard Hoogland Fonds.

Winnaars van de Richard Hoogland Prijs 2021, bestuursleden van het Richard Hoogland Fonds en wethouder Maarten van Ooijen tijdens de virtuele uitreiking.

Wim Verkerk, voorzitter van het Richard Hoogland Fonds: “Juist in deze corona tijd moeten we onze ouderen een extra steuntje in de rug geven. Het is hartverwarmend om te merken hoeveel mensen uit onze stad hiervoor de handen uit de mouwen willen steken. Veel jonge mensen en mensen vanuit de culturele sector blijken bereid om actief te worden. Opvallend dat juist de groepen die zelf ook hard getroffen worden zich inzetten voor onze ouderen. We zijn blij dat we met deze prijsvraag drie fantastische initiatieven mogen ondersteunen. Projecten die mensen en generaties verbinden gericht op een hoopvolle toekomst.”

Team Achter de Geraniums

Robin van Es, Anne Meynaar, Nora Zwierenberg, Bego Fernandez en Mireille Voorendt wonnen de Richard Hoogland Prijs met hun plan Achter de Geraniums. Met dit project willen ze de mensen “achter de geraniums” weer hun waarde laten inzien door zingeving te bieden. Achter de Geraniums geeft de mogelijkheid voor ouderen om in een corona proof studio op laagdrempelige wijze hun wijsheid en ervaringen te delen. 

Stichting Sunshine Society

Met het project Post! willen Robbert Recourt en zijn collega’s van Stichting Sunshine Society het persoonlijke kaartje een nieuw leven inblazen, maar wel in combinatie met moderne middelen. Veel verzorgingshuizen sluiten hun deuren voor bezoek, zodra er binnen iemand positief op corona is getest. Daarom hebben zij een plan bedacht, waarbij ouderen in verzorgingshuizen op een verrassende manier in het zonnetje worden gezet. Zij krijgen een persoonlijk filmpje én daarbij behorende brievenbuspost.

Zin in Utrecht

Stichting Zin in Utrecht is een samenwerkingsverband van vrijwilligers en professionals die mensen en verbinden in zinvol leven. Met de focus op existentiële en emotionele eenzaamheid heeft Zin in Utrecht een geheel eigen en aanvullende aanpak binnen het Utrechtse landschap van ouderenzorg. Met dank aan de financiële bijdrage gekoppeld aan de Richard Hoogland Prijs kan Zin in Utrecht haar activiteiten uitbreiden naar meerdere wijken, namelijk Zuilen, Overvecht en Leidsche Rijn.

Over de Richard Hoogland Prijs

De Richard Hoogland Prijs is een wedstrijd die erop gericht is het levensgeluk van Utrechtse ouderen te bevorderen. De prijs wordt in 2021 voor de tweede keer uitgereikt  en heeft als thema het voorkomen van sociaal isolement van Utrechtse ouderen. Voor de winnaars is 25.000 euro aan prijzengeld beschikbaar gesteld. Iedereen kon tussen 2 oktober en 11 december 2020 initiatieven insturen. Naast de drie winnaars waren er ook andere mooie en waardevolle inzendingen. Het Richard Hoogland Fonds gaat met de initiatiefnemers in gesprek om te kijken om te kijken of ook deze verder ondersteund kunnen worden door het fonds.