Ouderen maken zich grote zorgen over de risico’s van het coronavirus. Nu bewoners van verpleeghuizen beperkt, onder voorwaarden of geen bezoek meer mogen ontvangen, voelen veel ouderen zich eenzaam en maken zij zich zorgen over hoe het nu verder moet. In de meest recente beoordelingsronde besteedde het bestuur van het Richard Hoogland Fonds daarom extra aandacht aan organisaties en initiatieven die met hun projecten tijdens de coronacrisis ouderen in het zonnetje zetten. Onder hen Stichting BedtimeStories, UtrechtCares en Serve The City Utrecht.
“De bijdrage van het Richard Hoogland Fonds maakt het mogelijk om oudere patiënten die verblijven op de afdeling Geriatrie van het Diakonessenhuis literaire afleiding te geven om het verblijf in het ziekenhuis te veraangenamen”, vertelt Eline Antonia-Binkhuysen van Stichting BedtimeStories. “Het voorlezen van verhalen, gedichten en poëzie door onze acteur biedt aanknopingspunten voor het aangaan van een betekenisvol gesprek. Even samen zijn met een verhaal – spannend, inspirerend, mooi, humoristisch, prikkelend of poëtisch.” De voorleeskoffer is hierbij een echte binnenkomer. Antonia-Binkhuysen: “De voorleesacteur biedt, net als in het theater, verlichting en inzicht. Een klein gebaar, met een groot hart gegeven.”
Maaike de Vreede, projectmanager bij Stichting NL Cares: “Door de financiële ondersteuning kunnen we ouderen een muzikaal hart onder de riem te steken in tijden van coronacrisis, door negen balkonserenades te organiseren.” Veel ouderen in woonzorgcentra krijgen door de coronacrisis geen of beperkt bezoek, er worden minder activiteiten georganiseerd en ze kunnen niet naar buiten. De balkonserenades zijn dan een welkome afleiding. De Vreede: “Het zijn muzikale optredens waar de ouderen vanaf hun balkon of vanachter hun ramen van kunnen genieten. Ze zorgen voor plezier, afleiding en een regelmatig een dansje vanuit de rolstoel!” Er werden onder andere balkonserenades georganiseerd bij AxionContinu locaties Voorveldse Hof, Bijnkershoek & Huis aan de Vecht en bij Careyn Rosendael en De Dame.
Veel ouderen behoren gedurende de coronacrisis tot de risicogroep en konden om daarom niet naar buiten voor hun dagelijkse boodschappen. Hanna Vonk-Wimmenhove, coördinator bij Serve the City Utrecht: “Via Serve the City Utrecht hebben jongeren zich vrijwillig ingezet voor hun oudere stadgenoten. Jongeren hebben kaartjes gestuurd, boodschappen gedaan en ouderen opgevrolijkt door middel van ludieke acties.”
Op onze pagina met gehonoreerde aanvragen vindt u een overzicht van projecten en initiatieven die door het Richard Hoogland Fonds worden gesteund. Wilt u weten of uw project of initiatief in aanmerking komt voor financiële steun? Doe de QuickScan.