Menu Toggle

MemoryLane verbindt ouderen digitaal tijdens de coronacrisis

Eind 2019 zag Buurtteamorganisatie Sociaal Utrecht haar projectaanvraag voor de MemoryLane gehonoreerd worden door het Richard Hoogland Fonds. De MemoryLane maakt het mogelijk om ouderen met een klein netwerk of een netwerk op afstand digitaal te verbinden met familie of mantelzorgers. Deze voor (analoge) ouderen ontwikkelde tablet ziet eruit als een digitaal fotolijstje. Nu bewoners van verpleeghuizen geen bezoek meer mogen ontvangen, is de MemoryLane relevanter dan ooit!

“Kinderen, familie of bekenden kunnen met de oudere beeldbellen of praten aan de hand van foto’s”, vertelt Ingrid Horstik, projectleider Beter Thuis bij Buurtteamorganisatie Sociaal Utrecht. Ze vervolgt: “Zeker in deze onzekere tijden in de coronacrisis kan ‘een plaatje bij een praatje’ helpen bij het tegengaan van isolement”. 

memorylane

Elkaar toch kunnen zien

Dit ervaarde ook een Buurtteammedewerker in Utrecht die contact heeft met een oudere waar de MemoryLane sinds kort in de woonkamer staat. “Sinds de maatregelen rondom Covid-19 ben ik als Buurtteammedewerker helaas genoodzaakt om vanuit huis te werken. Dat is in één keer een heel andere manier van werken. Normaal gesproken zie ik de cliënten regelmatig, bij ons in het buurthuis of bij mensen thuis. Nu verlopen de contacten telefonisch. Ik vind het zelf nu extra leuk om mensen te bellen op de MemoryLane, omdat we elkaar dan toch kunnen zien.”

Hoe gaat dat in z’n werk? “Zojuist heb ik één van mijn oudere cliënten gebeld. Normaal gesproken gaat zij meerdere malen per week naar een knutselclub of etentjes met andere ouderen. Deze activiteiten zijn allemaal gestopt en het is een stuk stiller. Toen ik haar belde via de Memorylane zei ze dat het toch leuk is om iemand te zien, zeker omdat ze nu op sommige dagen niemand ziet. Toen we elkaar zagen kon ik haar ook mooi direct een compliment geven over de paastakken die ze in huis heeft neergezet.”

Gretig gebruik door familie

Niet alleen de Buurtteammedewerker legt op deze manier contact, ook familie maakt gretig gebruik van deze nieuwe digitale mogelijkheid. “Af en toe krijgt ze via de MemoryLane digitale ansichtkaarten toegestuurd van haar dochter. Er komen nu foto’s voorbij van de (achter-)kleinkinderen, dat vindt ze erg leuk! MemoryLane is voor de oudere cliënten en zeker ook voor mij nu een mooie manier om ‘op gepaste afstand’ toch met elkaar verbonden te blijven.”

Op onze pagina met gehonoreerde aanvragen vindt u een overzicht van projecten en initiatieven die door het Richard Hoogland Fonds worden gesteund. Wilt u weten of uw project of initiatief in aanmerking komt voor financiële steun? Doe de QuickScan.