Menu Toggle

Zintuigen gemeenschappelijke deler in nieuwe ronde honoreringen

Deze zomer zagen drie organisaties uit Utrecht en omgeving hun aanvraag gehonoreerd worden door het Richard Hoogland Fonds. De projecten van SyncVR, Stichting Happy Motion en Huize Het Oosten hebben met respectievelijk aandacht voor zien, horen en voelen een mooie gemeenschappelijke deler: de zintuigen.

Een virtuele blik op vroeger

“Veel ouderen in en om Utrecht hechten  veel waarde aan de plek waar ze  lang hebben geleefd. Maar vaak kunnen ze hier helaas door fysieke en/of mentale ongemakken niet meer naartoe”, vertelt Floris van der Breggen van SyncVR. “Samen met het Richard Hoogland Fonds maken we dat weer mogelijk, als eerste voor geriatrische patiënten in het Diakonessenhuis.” SyncVR ontwikkelt virtual reality ervaringen uit de omgeving. Van der Breggen: “Van de zegelmarkt tot de Dom, van de Utrechtse Heuvelrug tot het Neude: ouderen komen weer even terug op hun geliefde plekken. Het Richard Hoogland Fonds maakt deze pilot mogelijk. We zijn ervan overtuigd dat deze  innovatieve toepassing voor veel ouderen de kwaliteit van hun leven kan verbeteren.”

Kracht van muziek

Arnout van der Zwaal van Stichting Happy Motion: Muziektherapie is niet iets zweverigs maar doet mensen met een beperking of hulpvraag aantoonbaar goed. Muziek werkt direct in op ons brein, op emoties en stemmingen. Muziektherapie maakt daarvan gebruik door muziek maken, al dan niet geïmproviseerd, luisteren naar muziek en het gebruik van de stem. Dit zorgt voor opmerkelijke nieuwe mogelijkheden van interactie en expressie. Stichting Happy Motion organiseert daarom het project Miracles of Music. Van der Zwaal: De bijdrage van het Richard Hoogland Fonds maakt het mogelijk voor ouderen en mantelzorgers om de kracht van muziek te ontdekken en hen te leren deze zelf in te zetten tijdens momenten van zorg en aandacht.

Stimuleren van beweging en geheugen

Cees van Engelen, vrijwilliger bij Huize Het Oosten, is zeer ingenomen dat het Richard Hoogland Fonds heeft geholpen met de aanschaf van een Belevenistafel: De bijdrage van het Richard Hoogland Fonds maakt het mogelijk voor de zorgafdelingen in Huize Het Oosten om de Belevenistafel te gebruiken voor belevingsgerichte activiteiten. Dit leidt tot een verbetering en meer beleving van de woon– en leefomstandigheden.” Wat maakt de Belevenistafel zo bijzonder? Van Engelen: “Door de prikkels die de bewoners ontvangen treedt een merkbare vertraging op in de fysieke- en geestelijke achteruitgang. De Belevenistafel stimuleert de beweging en het geheugen op een ontspannen manier, geeft hierdoor een goed gevoel over het “beleven van vroeger” en verbetert de groepsdynamiek door het ‘samen te doen’.”

Op onze pagina met gehonoreerde aanvragen vindt u een overzicht van projecten en initiatieven die door het Richard Hoogland Fonds worden gesteund. Wilt u weten of uw project of initiatief in aanmerking komt voor financiële steun? Doe de QuickScan.