Menu Toggle

Verhalen lezen, verhalen delen: samenlezen met ouderen

Sinds kort organiseert Stichting Culturele Apotheek met steun van het Richard Hooglandfonds op verschillende locaties in Utrecht en Houten samenleesgroepen. Deelnemers lezen er gedurende een uur samen en hardop literaire teksten: romanfragmenten, verhalen en gedichten. In een samenleesgroep gaat het samen genieten van verhalen en gedichten hand in hand met het uitwisselen van persoonlijke ervaringen. En dat levert prachtige gesprekken op. De samenleesgroep heeft zoveel mogelijk een open karakter, iedereen kan aanschuiven en er is geen voorbereiding nodig. 

Inmiddels wordt er samengelezen in het Haltnahuis in Houten (met een groep jonge mensen die leven met dementie), in Odensehuis Andante en in twee Utrechtse bibliotheekvestigingen (Lunetten en Overvecht).

 

Literatuur kan mensen bij uitstek in contact brengen met hun eigen herinneringen en gevoelens en met elkaar. En dat geldt in het bijzonder voor mensen die te maken hebben met geheugenproblemen of dementie. Gedichten en verhalen prikkelen de verbeelding, een informatieve tekst doet dat niet. Schrijvers en dichters verstaan de kunst om dingen onder woorden te brengen waar je zelf soms nog geen woorden voor hebt. En juist die verbeeldende kracht van literatuur zorgt ervoor dat er weer andere luikjes open gaan in iemands hoofd. Dat er een herinnering naar boven komt, of een gevoel wordt aangeraakt. Deelnemers die leven met dementie krijgen door de methodiek een creatieve rol in plaats van een benadering als patiënt, en dat levert verbinding en plezier binnen de groep op. Door iedere keer een aantal teksten te kiezen die losjes verbonden zijn door een thema: liefde, verlies, tijd, familie, seizoenen, natuur, etc., is er steeds andere gespreksstof. 

Richard Hoogland Fonds

Dat het samenlezen door de deelnemers wordt gewaardeerd blijkt uit de reacties. We vermelden er hier enkele:

“Zo’n uurtje samenlezen doet me erg goed. Je hoort verhalen en je kunt zelf ook iets kwijt.” 

“Soms komen anderen met iets waar ik nooit aan gedacht had. Dat is heel verrijkend en geeft je een andere kijk op dingen.”

“Ik ben alleen en hier ben je onder de mensen.”

 

Op onze pagina met gehonoreerde aanvragen vindt u een overzicht van projecten en initiatieven die door het Richard Hoogland Fonds worden gesteund. Wilt u weten of uw project of initiatief in aanmerking komt voor financiële steun? Doe de QuickScan.