Menu Toggle

Thuisbus Woerden laat ouderen in coronatijd samenkomen

Scootmobieltochtjes, klapstoelgesprekken en bingo’s bij de Thuisbus Woerden. Stichting Thuishuis Woerden kijkt in de corona-periode naar wat nog wél mogelijk is. Dat blijkt een heleboel. En sluit aan bij het doel van de stichting: Stichting Thuishuis Woerden is een vrijwilligersorganisatie die zich inzet om eenzaamheid onder ouderen te voorkomen en te verminderen. Ze hanteert een pro-actieve werkwijze en de ‘geef-nooit-op’ methode. Het uitgangspunt is de vraag van de ouderen om op een gezellige manier oud te worden.

Dit artikel is tot stand gekomen met dank aan Yvonne Witter van ZorgSaamWonen

Zodra de lockdown inging, is de Stichting allerlei activiteiten gaan organiseren. Lotte Ruyten, vrijwilligerscoördinator van de Stichting, is de drijvende kracht achter deze activiteiten. “We zijn als eerste ouderen gaan bellen. Er bleek veel behoefte te bestaan aan een praatje. Dat brak de week een beetje. Daarna zijn we klapstoelgesprekken gaan houden. Dan zaten vrijwilligers keurig op 1,5 meter afstand van ouderen voor hun huis en voerden ze gesprekken. Sommige mensen zeiden tijdens de periode: ik heb nog nooit zoveel aandacht gehad.”

De vervoersservice, Automaatje, onderdeel van de Stichting, lag door het coronavirus een tijd stil. Normaal gesproken kunnen mensen tegen een kleine onkostenvergoeding gebruik maken van Automaatje. Vrijwilligers uit de buurt brengen met hun eigen auto mensen die buiten allerlei regelingen vallen naar allerlei bestemmingen. “In juni zijn we er weer mee gestart. De kappers gingen weer open en mensen gingen weer meer boodschappen doen. Dus nam de behoefte aan vervoer toe.”

bingo bij de thuisbus woerden

Thuisbus Woerden: mobiele ontmoetingsplek voor ouderen

Ook de Thuisbus is, mede door ondersteuning van het Richard Hoogland Fonds, weer gaan rijden. De Thuisbus Woerden is een mobiele ontmoetingsplek voor ouderen.  “Het is een soort pop up terras. Mensen kunnen er koffie drinken, een spelletje spelen, zoals bingo en rummikub. Het kost niets en je van tevoren aanmelden hoeft niet. We staan er op drie middagen in zes wijken en een middag buiten Woerden”, zegt Lotte. Dit is nog niet alles: vrijwilligers van de Stichting hebben 300 geraniums rondgebracht.

Ook werden er scootmobiel tochten georganiseerd. Lotte:“Dan gingen we met 25 scootmobiels de polder door en dronken we na afloop koffie. Het was fijn dat het zulk mooi weer was. We hebben een keertje pannenkoeken gebakken. Ook de burgemeester bakte mee“.

Op onze pagina met gehonoreerde aanvragen vindt u een overzicht van projecten en initiatieven die door het Richard Hoogland Fonds worden gesteund. Wilt u weten of uw project of initiatief in aanmerking komt voor financiële steun? Doe de QuickScan.