Menu Toggle

Stichting Achter de Geraniums zet verhalen eenzame ouderen op beeld

Team Achter de Geraniums, “gewoon” een groep gemotiveerde vriendinnen, won in 2020 de Richard Hoogland Prijs voor initiatieven die eenzaamheid onder ouderen bestrijden. Dit doen ze door een videoportret te maken van de hobby’s of passies van ouderen. De video’s worden voornamelijk gemaakt door studenten, op deze manier brengt de stichting jong en oud samen.Achter de Geraniums

De vrijwilligers van de stichting gaan zelf op zoek naar de verhalen van ouderen, dit gebeurt bij verschillende zorginstellingen of buurthuizen. Daarna wordt de oudere aan een vrijwilliger gekoppeld. Achter de Geraniums werkt met een steeds wisselende groep van tien tot vijftien jonge vrijwilligers, die er op uit gaan om video’s te maken. Veel van die vrijwilligers zijn studenten journalistiek, maar er zitten ook mensen bij van andere opleidingen. “Wat wij ook stimuleren is dat de mensen die bij ons komen ook leren om video’s te maken. Het is dus echt een soort leerschool voor hen.”

Het hoofddoel van de stichting is het verminderen van de eenzaamheid onder ouderen. Dat gebeurt, volgens vrijwilliger en student journalistiek Eva Doesburgh, op verschillende manieren. “Je hebt eigenlijk drie vliegen in één klap, want we gaan langs bij de ouderen, dus hebben ze een leuke dag. Maar we maken ook video’s van hun grote hobby of passie en daarover kunnen ze vertellen, en staan ze echt even in het zonnetje. Dan hebben ze ook nog een video achteraf, én ook nog eens dat er kaartjes naar ze toe gestuurd kunnen worden, waardoor ze weken daarna eigenlijk ook nog in het zonnetje staan.” Als er een video online staat, kan je – met hulp van het eerder door het Richard Hooglands Fonds gesteunde Omapost – onder de video op een knop klikken waardoor je een kaartje kan sturen naar de oudere in de video. Kleine moeite en voor de oudere erg fijn!                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        

Achter de Geraniums

Voorbeelden videoportret:

“Ik hoor stemmen in mijn hoofd” en “Ik heb mijn geld verloren in de gokkast om de hoek”, zijn twee voorbeelden van liedjes van Gerard (67). Hij maakt muziek over zaken die uit het leven zijngegrepen. De trotse Utrechter neemt zijn gitaar mee de stad in en speelt speciaal voor ons: “Kleine Jimmy”. Zijn favoriete zelfgeschreven lied over zijn zoon en het geluk van kind zijn.

 

 

 

Op onze pagina met gehonoreerde aanvragen vindt u een overzicht van projecten en initiatieven die door het Richard Hoogland Fonds worden gesteund. Wilt u weten of uw project of initiatief in aanmerking komt voor financiële steun? Doe de QuickScan.