Menu Toggle

Sharing Stories verbindt ouderen via bijzondere spelvorm

Gerdi Keeler en Willem Brouwer van Centrum Sociaal Vitaal wonnen in januari 2019 met Sharing Stories de Richard Hoogland Prijs 2019. Ouderen die zich eenzaam voelen krijgen via de bijzonder spelvorm op speelse wijze de gelegenheid om positieve ervaringen van hun leven met anderen te delen.

De ontwikkeling van deze spelvorm is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Het spel focust zich op het activeren van positieve levensverhalen in verschillende levensfasen rondom de thema’s moed, succes, plezier en liefde. Telkens komen er nieuwe verhalen tevoorschijn die anderen ook boeien. Door de echtheid van de verhalen ontstaat er verbinding en respect voor elkaar.

Gerdi Keeler: “Zonder de financiële middelen van het Richard Hoogland Fonds was het spel nooit zo professioneel uitgevoerd. Daarnaast hadden we nooit zo breed kunnen inzetten op het werven van deelnemende organisaties en diverse trainingen. De kwaliteit was in alle opzichten achtergebleven.”

Verder dan ditjes en datjes

Sinds het winnen van de Richard Hoogland Prijs is Keeler in de weer geweest met het laten vervaardigen van een (kleine) oplage van het spel en het trainen van vrijwilligers die het spel begeleiden. In acht trainingen zijn bijna dertig vrijwilligers getraind, van jong (19 jaar) tot ouder (72 jaar). Keeler: “Per organisatie is een training op maat ontwikkeld, speciaal gericht en afgestemd op de ervaring en leeftijd van vrijwilligers.” Organisaties als Taal Doet Meer, U-Centraal, Handje Helpen, Dock en In Het Moment hebben met het spel hun deelnemers kunnen verrassen.

Training over Sharing Stories

Keeler krijgt erg enthousiaste reacties van vrijwilligers binnen: “Bij een bijeenkomst van een vriendenkring was het spel een groot succes. Deze groep kwam meestal niet verder dan uitwisselen van ditjes en datjes en dat is door het spel veranderd. Het spel wordt nu ook bij andere vriendenkringen ingezet!”

Volgende stappen

Keeler is naast de evaluatiegesprekken bezig met het benaderen van uitgevers voor het produceren van Sharing Stories op grotere schaal. Keeler: “Verder ben ik met verschillende organisaties in én buiten Utrecht in gesprek om het spel in te zetten om eenzaamheid onder ouderen tegen te gaan!”

Meer weten over Sharing Stories of in contact komen met Gerdi Keeler? Ga dan naar de website.

Op onze pagina met gehonoreerde aanvragen vindt u een overzicht van projecten en initiatieven die door het Richard Hoogland Fonds worden gesteund. Wilt u weten of uw project of initiatief in aanmerking komt voor financiële steun? Doe de QuickScan.