Menu Toggle

Omapost en Sharing Stories winnen Richard Hoogland Prijs 2019

Utrecht, 25 januari 2019 – Omapost en Sharing Stories zijn de winnaars van de Richard Hoogland Prijs 2019. De jury koos deze twee initiatieven om de Utrechtse ouderen actief bij de samenleving te blijven betrekken uit 39 inzendingen. De winnaars ontvingen vrijdag in het Bartholomeus Gasthuis de prijs uit handen van wethouder Maarten van Ooijen en Wim Verkerk, voorzitter van het Richard Hoogland Fonds.

Wim Verkerk, voorzitter van het Richard Hoogland Fonds: “Allereerst zijn we heel erg verheugd met de tientallen inzendingen die we hebben mogen ontvangen. Dit laat zien dat vele Utrechters actief bezig zijn om wat te doen aan de groeiende eenzaamheid onder ouderen in Utrecht. Wij vinden dat geen enkele Utrechter zich eenzaam mag voelen in deze mooie stad. Ik ben heel blij dat we via het Richard Hoogland Fonds de uitvoering van twee prachtige ideeën mogelijk kunnen maken.”

Maarten van Ooijen, wethouder maatschappelijke ondersteuning: “Het gevoel hebben dat je ergens bij hoort, dat je écht gezien en gehoord wordt en iets betekent voor een ander: verbinding zoeken. Dat is in essentie waar onze aanpak tegen eenzaamheid om draait. Utrecht bruist van de initiatieven waar bewoners samen eten, sporten, muziek maken of andere activiteiten doen. Ik juich het zeer toe dat het Richard Hoogland Fonds dit soort activiteiten financieel ondersteunt.”

V.l.n.r.: Elke Uijtewaal & Wilbert van de Kamp (beiden Omapost), Wim Verkerk (voorzitter Richard Hoogland Fonds), Maarten van Ooijen (wethouder maatschappelijke ondersteuning Gemeente Utrecht), Gerdi Keeler & Willem Brouwer (beiden Sharing Stories)

Foto: Gijs de Kruijff Photography | V.l.n.r.: Elke Uijtewaal & Wilbert van de Kamp (beiden Omapost), Wim Verkerk (voorzitter Richard Hoogland Fonds), Maarten van Ooijen (wethouder maatschappelijke ondersteuning Gemeente Utrecht), Gerdi Keeler & Willem Brouwer (beiden Sharing Stories)

Omapost
Wilbert van de Kamp, Elke Uijtewaal en Vivian Toemen van Omapost wonnen met de Richard Hoogland Prijsen een geldbedrag van 11.650 euro voor het Adopteer-een-Oudere project. Met dit project moedigen ze hun veelal jonge gebruikers aan om ouderen een kaartje te sturen die eenzaam zijn. Via een simpel kaartje kan zo een eerste contact ontstaan. Ze merken dat – wanneer je jong en oud op deze manier bij elkaar brengt – duurzaam contact ontstaat. Met hulp van het Richard Hoogland Fonds zetten zij dit project in Utrecht op; eerder waren soortgelijke projecten succesvol in Amsterdam en Groningen.

Sharing Stories
Gerdi Keeler en Willem Brouwer van Centrum Sociaal Vitaal hebben een bijzondere spelvorm ontwikkeld, Sharing Stories. Ouderen die zich eenzaam voelen krijgen op speelse wijze de gelegenheid om positieve ervaringen van hun leven met anderen te delen. De ontwikkeling van deze spelvorm is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Het spel focust zich op het activeren van positieve levensverhalen in verschillende levensfasen rondom de thema’s sociale contacten, eigen kwaliteiten en plezierige activiteiten. Met de Richard Hoogland Prijs en een geldbedrag van 16.351 euro worden spelkoffers gedrukt en trainingen voor spelleiders ontwikkeld en aangeboden.

Video: Moreno le Loux

Foto’s: Gijs de Kruijf Photography