Menu Toggle

Maatjes van senior&student laten ouderen niet alleen thuis zitten

Stichting senior&student is in mei 2014 in het leven geroepen om senioren te ondersteunen in het onafhankelijk en gelukkig ouder worden. Nu met corona is onze hulp belangrijker dan ooit. De stichting koppelt senioren aan een veelzijdige, energieke en betrouwbare hulp: een student. De match wordt gemaakt op basis van persoonlijke overeenkomsten en gedeelde interesses. De senior krijgt persoonlijke hulp en gezelschap. De student draagt bij aan maatschappelijke innovatie en kan verschil maken in het leven van een ander.

Een voorbeeld van zo’n match zijn Utrechtse maatjes Ad (73) en Joris (24). Joris geniet erg van het studentenleven met zijn vereniging, hij is een fanatiek watersporter én hockeyer. Toch zitten wekelijkse bezoekjes aan Ad nu ook in zijn volle studentenleven. Joris: “De belangrijkste reden om bij Ad langs te gaan, is omdat je er echt iemand mee helpt. Ook is het flexibel in je week te plakken.”

Niet alleen thuis zitten

Vanwege corona en de kortademigheid van Ad begon het contact met bellen. Maar na overeenstemming werd in levenden lijve afgesproken. De twee woonden tenslotte vlakbij elkaar in de Utrechtse wijk Transwijk. Zo konden de grote hobby’s van Ad weer worden uitgevoerd: bordspelletjes spelen en activiteiten buiten de deur doen. Joris: “Ik heb gevraagd wat Ad zelf graag wil en Ad wil niet alleen thuis zitten. Dus in overleg met elkaar kom ik nu langs en houden we ons aan de voorgeschreven maatregelen.”

Utrechtse maatjes Ad (73, links) en Joris (24)

Ad: “Kennissen komen uit angst voor het virus ook al niet meer langs en vanwege mijn gezondheid kan ik alleen met de taxi naar de binnenstad.” Joris: “Veel mensen onderschatten denk ik dat wanneer je ouder wordt, je soms geen kant meer op kunt.”

Spelletjes, wandelen en kletsen

Het koppel gaat er veel op uit samen en hebben het altijd gezellig. Meestal doen ze spelletjes, maken ze een korte wandeling en kletsen gezellig bij. Joris helpt hem graag met het gebruik van zijn laptop, maar zag dat zijn televisie ook veel te klein is. Daarom is Joris een online inzamelingsactie gestart. Op 21 februari is het doelbedrag behaald. Diezelfde dag heeft Joris gelijk de TV besteld en vrijwel direct daarna opgehaald: “Ad was ontzettend blij en emotioneel verrast.”

 

Op onze pagina met gehonoreerde aanvragen vindt u een overzicht van projecten en initiatieven die door het Richard Hoogland Fonds worden gesteund. Wilt u weten of uw project of initiatief in aanmerking komt voor financiële steun? Doe de QuickScan.