Menu Toggle

Richard Hoogland Prijs

Als we terugblikken op de afgelopen maanden, dan heeft het coronavirus een enorme impact (gehad) op onze Utrechtse ouderen. Zo mochten ouderen in verpleeghuizen enkele weken geen bezoek ontvangen en vielen nagenoeg alle activiteiten voor ouderen stil. Dat leidde voor veel ouderen – zowel in verpleeghuizen als bij ouderen die zelfstandig wonen – tot een sociaal isolement.

Helaas is het coronavirus nog niet weg. Dat betekent dat we ook de komende periode rekening moeten houden met de gevolgen van het coronavirus op de gezondheid en sociale contacten van ouderen.

Ouderen die in een sociaal isolement leven beschikken (tijdelijk) niet over een netwerk van familie, vrienden of bekenden die mantelzorg of andere vormen van steun kunnen bieden. Dat maakt hen kwetsbaar. Dat heeft geleid tot de vraagstelling voor de Richard Hoogland Prijs 2021:

Hoe kunnen we gedurende de coronacrisis het sociaal isolement van ouderen in Utrecht voorkomen of verminderen?
Iedereen uit de regio Utrecht kan initiatieven insturen, van zorgprofessional of -vrijwilliger tot student of ondernemer. En natuurlijk ook ouderen zelf!

Waar zijn we naar op zoek?

Het Richard Hoogland Fonds is op zoek naar concrete plannen en initiatieven die goed aansluiten bij de praktijk en coronaproof zijn. Daarnaast verwachten we een vernieuwende manier van denken en doen. De afgelopen maanden zijn veel creatieve oplossingen ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van VR in de revalidatie, een corona-proof mobiele ontmoetingsplek of een knuffelpak.

Wat is er te winnen?

De beste ideeën maken kans op de Richard Hoogland Prijs 2021 en voor de winnaars wordt 25.000 euro aan prijzengeld beschikbaar gesteld om het idee uit te voeren.

Hoe kun je deelnemen?

Uitgewerkte ideeën kunnen tot 11 december 2020 via deze pagina worden ingestuurd. De inzendingen worden beoordeeld door een jury, onder andere op haalbaarheid, duurzaamheid en hoe vernieuwend ze zijn. Aan de hand van de beoordeling wordt het prijzengeld à 25.000 euro verdeeld over de beste ideeën.
Richard Hoogland Prijs 2019

In 2019 werd de Richard Hoogland Prijs voor het eerst uitgereikt. Omapost en Sharing Stories ontvingen de prijs uit handen van wethouder Maarten van Ooijen.

Belangrijke dataVrijdag 2 oktober 2020: opening inzendingen projecten en initiatieven – Vrijdag 11 december 2020: uiterste inzenddatum voor initiatieven en projecten – Vrijdag 15 januari 2021: bekendmaking winnaars of finalisten – Woensdag 27 januari 2021: officiële uitreiking Richard Hoogland Prijs 2021

Richard Hoogland Prijs | Deelnemen | Deelnamevoorwaarden | Veelgestelde vragen | Contact